Matematik ve Fiziğin Dansı: Sicim Teorisi

Sicim Teorisi, doğada gözlemlediğimiz bütün etkileşmeleri aynı çatı altındabirleştirip açıklama ihtimali en yüksek olan teori olmaya adaydır. Herhangi teorinin ya damodelin, doğa ile alakası olup olmadığının gerçek hakemi deneylerdir. Fakat deneysel olarak Sicim Teorisi’ni test etmek için henüz ne sahip olduğumuz teknoloji yeterli, ne de teoriyi yeterince derin anlayabiliyoruz. Buna rağmen, Sicim Teorisi bize doğayı anlamak için kullandığımız teorilerin yapılarını anlamak için hem fiziksel hem de matematiksel yeni fikirler ve ilişkiler üretmektedir. Örneğin son yüzyıl içinde gerçekleşen bir çok matematiksel ilerlemenin, fizik teorilerini daha iyi anlamak için nasıl kullanılabileceğini öğretir. Ya da fizikten elde edilmiş önsezileri kullanarak, daha önce alakasız olduğu düşünülen, matematik dalları arasında bağlar kurar. Bu sayede yeni teorilerin kurulması ve sonuçların elde edilmesi için de ilham kaynağı olmuştur. Bu konuşmada Sicim Teorisi’nin basitçe ne olduğunu ve ne gibi fiziksel ve matematiksel gelişmelere vesile olduğunu anlatacağım.

Süre: 6 saat (2 saat x 3 oturum/50 dk ders + 10 dk mola)

• 16 Kasım 2020 16:30 - 18:30
  • 17 Kasım 2020 14:00 - 16:00