Günümüzde bilgisayarlarla yapılacak çoğu albenili, ilginç projeler standart bilgisayarlar ile değil teknik jargonla ifade edersek – “Gömülü Bilgisayarlar” ile yapılmaktadır. Ufak boyutlu ve klasik etkileşim arayüzleri barındırmayan bu aygıtlardan 50 milyar tanesinin internete bağlı şekilde çalışacağı öngörülmektedir (Nesnelerin İnterneti, IoT, Internet of Things). Evin içinde sensörlerden gelen bilgilere akıllı işlemler yapan, içinde yoğurt bitince süpermarketden size haber vermeden yenisini ısmarlayan akıllı buzdolapları hep bu eğilimin ürünleri ve artık hayatımızda yer almaya başladı.
Atölyemizde, Maker hareketi ile de kullanımı ivme kazanan bu tip gömülü sistemleri gerçekleyebildiğimiz bir sistem olan Arduino’yu kullanacağız. 7cmx 5 cm’lik boyutuyla ve teknik yetenekleri ile Arduino’yu kullanarak çok geniş çeşitlilikte projeler üretebiliyoruz. Arduino sistemi üzerine takabildiğimiz çeşitli sensörlerle ortamla akıllıca etkileşebiliyoruz ve denetleyebiliyoruz (Ambient Intelligence/Ortamsal Zeka yaklaşımları). Ayrıca Arduino’yu hareketli, robot veya robotumsu aygıtlara takarak daha aktif ve hareketli akıllı sistemler ortaya koyabilmekteyiz.
Bu ders modülünde hedefimiz Arduino’yu tanımak, onu programlamak, teknik yeteneklerini kullanarak aklınıza gelen ilginç projelere adım atabileceğiniz yeterliliğe sizleri taşımak olacaktır.
Not: Bu modül için bir Arduino Uno ve sensörlerini içeren bir gömülü programlama kiti gerekmektedir. Doğrudan katılımcıların edinmesi beklenen bu kitin yaklaşık maliyeti 200 ila 250 TL civarındadır. Kaydınız kesinleşince size bu kitlerin edinimi konusunda bilgiler paylaşılacaktır.
Önkoşul: Bu modül için belirli bir programlama dilini iyi bilmeye gerek yoktur. Ancak Arduino programlamak için bir miktar programlama bilgisi çok yardımcı olacaktır. Bu tip bilgiler modül çerçevesinde verilecektir. Katılımcılardan beklenen bu tip bilgileri öğrenip uygulamaya motive ve konsantre olmalarıdır. Ayrıca ufak donanımlar ile ellerini temas ederek çalışmaktan heves duymak da bu modülden faydalanabilmeniz için önemlidir.
Hedef kitle:
Maker / DIY meraklısı kendi çevresel zeka projelerini gerçekleştirmek isteyenler.
Bilgisayar mühendisliği gömülü sistem programlama konuları ile tanışmak isteyenler.
Meslek seçimlerini daha bilgilenmiş yapmak isteyenler.
Süre: 10 saat (2 saat x 5 oturum / 50 dk ders + 10 dk mola)