Matematik ve Fiziğin Dansı: Sicim Teorisi

Sicim Teorisi, doğada gözlemlediğimiz bütün etkileşmeleri aynı çatı altında birleştirip açıklama ihtimali en yüksek olan teori olmaya adaydır. Herhangi teorinin ya da modelin, doğa ile alakası olup olmadığının gerçek hakemi deneylerdir. Fakat deneysel olarak Sicim Teorisi’ni test etmek için henüz ne sahip olduğumuz teknoloji yeterli, ne de teoriyi yeterince derin anlayabiliyoruz. Buna rağmen, Sicim Teorisi bize doğayı anlamak için kullandığımız teorilerin yapılarını anlamaya yönelik hem fiziksel hem de matematiksel olarak yeni fikirler ve ilişkiler üretmeyi amaçlamaktadır. Örneğin son yüzyıl içinde gerçekleşen birçok matematiksel ilerlemenin, fizik teorilerini daha iyi anlamak için nasıl kullanılabileceğini öğretir ya da fizikten elde edilmiş önsezileri kullanarak, daha önce alakasız olduğu düşünülen, matematik dalları arasında bağlar kurar. Bu sayede yeni teorilerin kurulması ve sonuçların elde edilmesi için de ilham kaynağı olur. Bu doğrultuda bu ders, Sicim Teorisi’nin basitçe ne olduğu ve ne gibi fiziksel ve matematiksel gelişmelere vesile olduğunu anlamaya yönelik bir içeriğe sahip olacaktır.

Süre: 6 saat (2 saat x 3 oturum/50 dk ders + 10 dk mola)

2. Dönem 26-29 Temmuz 2021
26/07/202111:00 – 13:00Zoom Online SınıfMatematik ve Fiziğin Dansı: Sicim TeorisiDr. Can Kozçaz
28/07/202114:00 – 16:00Zoom Online SınıfMatematik ve Fiziğin Dansı: Sicim TeorisiDr. Can Kozçaz