Matematik ve Fiziğin Dansı: Sicim Teorisi

Sicim Teorisi, doğada gözlemlediğimiz bütün etkileşmeleri aynı çatı altında birleştirip açıklama ihtimali en yüksek olan teori olmaya adaydır. Herhangi teorinin ya da modelin, doğa ile alakası olup olmadığının gerçek hakemi deneylerdir. Fakat deneysel olarak Sicim Teorisi’ni test etmek için henüz ne sahip olduğumuz teknoloji yeterli, ne de teoriyi yeterince derin anlayabiliyoruz. Buna rağmen, Sicim Teorisi bize doğayı anlamak için kullandığımız teorilerin yapılarını anlamaya yönelik hem fiziksel hem de matematiksel olarak yeni fikirler ve ilişkiler üretmeyi amaçlamaktadır. Örneğin son yüzyıl içinde gerçekleşen birçok matematiksel ilerlemenin, fizik teorilerini daha iyi anlamak için nasıl kullanılabileceğini öğretir ya da fizikten elde edilmiş önsezileri kullanarak, daha önce alakasız olduğu düşünülen, matematik dalları arasında bağlar kurar. Bu sayede yeni teorilerin kurulması ve sonuçların elde edilmesi için de ilham kaynağı olur. Bu doğrultuda bu ders, Sicim Teorisi’nin basitçe ne olduğu ve ne gibi fiziksel ve matematiksel gelişmelere vesile olduğunu anlamaya yönelik bir içeriğe sahip olacaktır.

Süre: 6 saat (2 saat x 3 oturum/50 dk ders + 10 dk mola)

Schrödinger’in Kedisi
yüzyıla girerken o zamana kadar bildiğimiz fizik yasaları ile açıklanamayan bir çok gözlem yapılmıştı. 1900 yılında Max Planck’ın kara isim ışımasını teorik olarak açıklamak için ortaya attığı enerji paketleri fikri, daha sonra birçok fizikçinin emekleri ile bugün kuantum mekaniği olarak bilinen doğanın temel teorilerinden birine evrildi. Kuantum mekaniği günlük yaşamımızda gözlemlediğimiz alışılagelmiş olgulardan ve dinamiklerden çok farklı bir bakış açısı getirdiği için etkileyici olduğu kadar yanlış yorumlanmaya da açıktır. Bu derslerde kuantum fiziğinin temel motivasyonları ile birlikte ne olup ne olmadığını tartışacağız.

Süre: 6 saat (2 saat x 3 oturum/50 dk ders + 10 dk mola)

• 16 Kasım 2020 16:30 - 18:30
  • 17 Kasım 2020 14:00 - 16:00