Sürdürülebilir Şehirler: Deprem Mühendisliği Ve Yapı Sağlığı İzlemesi

Prof. Dr. Emre Otay, Prof. Dr. Serdar Soyöz, Doç. Dr. Serdar Selamet

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri

Ülkemizi özellikle de İstanbul’u tehdit eden en önemli doğal afet depremlerdir. Ortalamada her 10 senede bir 7 büyüklüğünde deprem oluşturan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda bulunan İstanbul’da da; hem nüfus yoğunluğu hem de ekonominin merkezinde olması sebebiyle deprem kaynaklı can ve maddi kayıpların yüksek olacağı öngörülmektedir. Özellikle yüksek binalar, asma köprüler, tarihi yapılar ve endüstriyel yapılar gibi kritik öneme sahip birçok yapının bulunduğu İstanbul gibi şehirlerde yapıların deprem sırasındaki öngörülen performansı ve sonrasındaki durumunun belirlenmesi önemlidir. Teknolojide kaydedilen hızlı gelişmeler sayesinde yapıların mevcut durumu, yapılara yerleştirilen sensör verilerinin analizi sayesinde uzaktan, hızlı ve otomatik şekilde yapılabilmektedir. Depremselliğin yüksek olduğu Kaliforniya ve Japonya gibi bölgelerde uzun süredir kullanılan yapı sağlığı izlemesi ülkemizde de gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Deprem Mühendisliği ve Yapı Sağlığı İzlemesi üzerine olacak bu giriş dersinde şu ana başlıklar açıklanacaktır.

• Dünyada ve Türkiye’de Depremsellik
  • Deprem Mühendisliğinin Temelleri
  • Yapı Sağlığı İzlemesinin Temelleri
  • Yapı Sağlığı İzlemesi Örnekleri (Yüksek Bina, Tarihi Yapı, Asma Köprü, Rüzgar Türbini)